warstwowe maty dezynfekcyjne

Warstwowe maty dezynfekcyjne z poliestru jako środek wspomagający w zwalczaniu COVID-19

W dzisiejszych trudnych czasach możemy zaproponować produkty, które pomogą w zapobiega globalnym epidemiom chorób zakaźnych, jak tych spowodowanych koronawirusem. W przypadku zagrożenia epidemiologicznego maty dezynfekcyjne są jednym z podstawowych elementów zabezpieczenia podłóg we wszelkich obiektach użyteczności publicznej i nie tylko.

Prosimy pamiętać iż, aby maty dezynfekcyjne były skuteczne należy nasączać je odpowiednio dobranym środkiem dezynfekującym – polecany kilka  dezynfekantów.

maty_dezynfekcyjne_przejsciowe

Maty dezynfekcyjne – rodzaje

Naszym zdaniem – mamy ponad 20 letnie doświadczenie w zakresie podłóg obiektowych – w obecnej sytuacji najlepiej funkcję odkażającą pełnią dezynfekcyjne trójwarstwowe maty z poliestru, z wkładem chłonnym.  Z uwagi na pojemny wkład chłonny, który wypełniony być powinien odpowiednim środkiem dezynfekującym. Inną alternatywą dla zwłaszcza dla klientów, którzy dbają o estetykę wnętrz są dezynfekcyjne maty tekstylne.

maty dezynfekcyjne przejsciowe

Grubość warstwowych mat odkażających

Produkujemy maty dezynfekcyjne w różnych grubościach  według ich przeznaczenia bądź preferencji użytkowników :

  • grubość całkowita maty 2 i 3  cm 

Przeznaczenie : biura, szkoły, banki, obiekty użyteczności publicznej, przemysł spożywczy.

  • grubość całkowita maty 4 cm 

Zastosowanie : rolnictwo, ogrodnictwo, hodowle.

  • grubość całkowita maty 5 cm 

Zastosowanie : maty przejazdowe (dla aut osobowych oraz ciężarowych).

Zasady użytkowania mat dezynfekcyjnych

Przed rozłożeniem maty należy sprawdzić czy podłoże jest równe i gładkie, bez wystających ostrych elementów (aby nie nastąpiło uszkodzenie mechaniczne). Przed pierwszym użyciem maty należy wypełnić właściwym dla przeznaczenia środkiem dezynfekcyjnym o odpowiednim stężeniu. Wiele środków dezynfekcyjnych dostępnych na rynku nadaje się do nasączania naszych mat – zwykle stosuje się stężenie 1-2% aczkolwiek należy polegać na zaleceniach producenta. Nie należy mieszać środków o różnych działaniu albo różnych producentów. Nasączona środkiem dezynfekcyjnym mata zachowuje działanie dezynfekujące, gdyż wierzchnia warstwa maty ogranicza wyparowywanie cieczy jednakże niezbędne jest sukcesywne dolewanie cieczy roboczej.

Częstotliwość uzupełniania środka dezynfekcyjnego jest trudno jednoznacznie zdefiniować. Na pewno uzależniona jest ona od natężenia ruchu po matach. Musimy pamiętać iż maty będą skuteczne w dezynfekcji obuwia tylko wtedy gdy zapewnimy im odpowiednią wilgotność. Zalecamy uzupełnianie cieczy roboczej średnio 2 do 3 razy w tygodniu (jeśli maty są rozłożone na zewnątrz i narażone na działanie warunków atmosferycznych nawet częściej) . Ponadto wskazane jest mycie mat pod bieżącą wodą (z węża lub myjką ciśnieniową) raz na jakiś czas – np. raz w miesiącu (aczkolwiek to zalecenie dotyczy bardziej zastosowań w rolnictwie czy hodowli gdzie mamy do czynienia z dużymi zanieczyszczeniami).

Maty najlepiej rozłożyć przy drzwiach lub bramach wejściowych. Wycieraczki są tak skonstruowane, że nie powodują przemoczenia obuwia.

Wymiary przejściowych mat dezynfekcyjnych :

Oferujemy maty odkażające w różnych gotowych modułach (w zależności od rodzaju produktu). Najbardziej popularne oraz dostępne obecnie wymiary to:

  1. 60 x 100 cm,
  2. 90 x 100 cm,
  3. 100 x 100 cm,
  4. 120 x 100 cm,
  5. 130 x 100 cm,
  6. 150 x 100 cm,
  7. 200 x 100 cm,
  8. 110 x 380 cm jako maty przejazdowe – grubość tylko 5cm,
  9. 120 x 200 cm jako maty przejazdowe – grubość tylko 5cm,
  10. wymiar pod zamówienie  (cena niewiele wyższa, ale dłuższy czas oczekiwania na dostawę).

Wszystkie produkty są bezkierunkowe co oznacza, iż można zamieniać długość z szerokością według potrzeb. Nie produkujemy mat mniejszych niż 0,6 m2, gdyż nie ma to sensu z punktu widzenia skuteczności produktu.

Budowa mat dezynfekcyjnych :

1. warstwa wierzchnia – ażurowa siatka o zwiększonej strukturze,jej zadaniem jest przepuszczanie płynu dezynfekcyjnego oraz równoczesne zatrzymywanie wszelkich zanieczyszczeń na zewnątrz maty,
2. warstwa środkowa – wysokiej jakości pianka poliuretanowa (tzw. wkład chłonny – możliwość wymiany samego wkładu). Wkłady chłonne sprzedawane także osobno jako zapas na wymianę.
3. warstwa spodnia – mocna oraz bardzo wytrzymały materiał wodoodporny oraz olejoodporny, także odporny na uszkodzenia mechaniczne. Zadaniem warstwy spodniej jest zabezpieczenie przed wypłynięciem płynu dezynfekcyjnego poza obręb maty.

Charakterystyka mat dezynfekcyjnych

Warstwa zewnętrzna mat wykonane jest z bardzo trwałego poliestru odpornego na ścieranie oraz oddziaływanie niskich i wysokich temperatur (zakres +70 do -30 stopni). Wewnątrz mat znajduje się wkład z pianki polipropylenowej. Cechą charakterystyczną wkładów mat jest ażurowa budowa, która pozwala z jednej strony na wypływanie płynu dezynfekcyjnego pod ciężarem, a z drugiej strony zapobiega przedostawaniu się zanieczyszczeń do wewnątrz maty oraz parowaniu płynu. Wkład znajduje się w nieprzepuszczalnym korytku, z którego można go bez problemu wyjąć w celu oczyszczenia bądź wymiany płynu dezynfekującego. Maty tego typu nie są na stałe przytwierdzone do podłoża, a zatem można łatwo je przesunąć lub zmienić ich położenia w zależności od aktualnych potrzeb obiektu. Dzięki temu stanowi samodzielne stanowisko dezynfekcyjne. Z kilku mat można stworzyć ciąg dezynfekcyjny np. do przejazdu samochodów. Przyjmuje się, że prawidłowo dobrana mata dezynfekcyjna powinna mieć szerokość co najmniej taką samą jak drzwi przy których została wyłożona i długość nie pozwalająca na swobodne ominięcie lub przeskoczenie jej. Struktura maty uniemożliwia wylewanie się cieczy roboczej (środka dezynfekującego) poza matę. W bocznej ściance mat jest zamek błyskawiczny, który umożliwia wyjmowanie pianki poliuretanowej. Daje to możliwość prania pianki, ułatwia częste zmienianie środka dezynfekcyjnego. Same zapasowe wkłady chłonne są także dostępne w naszej ofercie.

Zastosowanie mat dezynfekcyjnych

Standardowo maty dezynfekcyjne niezbędne są w rzeźniach, masarniach, zakładach przetwórstwa spożywczego, gabinetach weterynaryjnych, lecznicach, stacjach kwarantanny zwierząt, przejściach granicznych, magazynach żywności itp. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi rzeźnie, masarnie, zakłady przetwórstwa spożywczego i stacje kwarantanny zwierząt powinny być wyposażone w maty dezynfekcyjne.

Potrzebujesz więcej informacji biuro@aximo.pl  lub telefon 61 66 22 730 lub 501 01 31 53 (pn-pt 8-16)